Psycholoog aan huis

De meeste psychologen ontvangen cliënten in een groepspraktijk of in een thuispraktijk. Ik wil graag de drempel tot psychologische begeleiding nog kleiner maken door bij jou thuis te komen. Dit heeft enkele voordelen:

  • Je verliest geen tijd door je te verplaatsen. Jouw agenda is vast en zeker al druk genoeg en niemand heeft zin om in de file te staan of om op de bus te wachten.
  • Jouw thuis is jouw vertrouwde omgeving en dit brengt met zich mee dat jij (of je kind) zich beter op je gemak voelt. Dit komt de psychologische begeleiding ten goede en vergemakkelijkt het spreken (of het spelen). Ook wanneer er hevige emoties naar boven komen, kan je nadien rustig thuis ontspannen zonder dat je nog in de auto moet stappen.
  • Het kan de drempel verlagen om de eerste stap te zetten tot hulp zoeken. Ook als je minder goed te been bent, je je niet gemakkelijk kan verplaatsen of niet zomaar ’s avonds naar een afspraak kan omdat je de kinderen hebt (weer een oppas regelen), kan jij toch beroep doen op psychologische ondersteuning. 
  • Bij hulpvragen omtrent opvoedingsondersteuning of bij de begeleiding van kinderen is het interessant dat de context en leefomgeving mee worden opgenomen als deel van de te maken puzzel.
psychologische consultatie bij uw thuis
wandeltherapie Brasschaat

Wandelsessies

De natuur heeft een helende werking. Dat heb je misschien zelf ook al ondervonden? Even een wandeling maken in het park, lekker tot rust komen in het bos, de kinderen die met stokken wroeten in het zand, … Daarom kunnen onze gesprekken ook al wandelend doorgaan in een natuurgebied/park/bos in de buurt. Een frisse neus halen en het lichaam bewegen is namelijk goed voor onze mentale gezondheid. De cadans van het wandelen heeft een rustgevend effect en kan er ook voor zorgen dat het spreken vlotter verloopt. Je zit niet over iemand stil in een stoel, maar gaat samen naast elkaar het pad op.

Soms is het niet mogelijk om thuis een rustig plekje te vinden, waar je vrij kan spreken, weg van de anderen. Dan is het ook aangewezen om buitenshuis af te spreken.

Online consultaties

Consultaties kunnen ook online doorgaan. Ik geef er de voorkeur aan om elkaar “in levende lijven” te ontmoeten, maar soms kunnen omstandigheden ervoor zorgen dat we elkaar online spreken. Dat hebben we allen de voorbije jaren ondervonden. Ook kan het zijn dat je een eerste ontmoeting niet direct ziet zitten en dat je graag de eerste consultatie(s) online inplant.

online psycholoog
psychologische begeleiding kinderen

Kindertherapie en speltherapie

Gesprekstherapie is bij (jonge) kinderen niet altijd evident. Het praten loopt dan moeizaam of kinderen hebben nog niet geleerd welke woorden ze juist moeten plakken op bepaalde gevoelens en ervaringen. Dan zijn meer creatieve, lichamelijke en (vaak) non-verbale vormen van communicatie en therapie aangewezen. Kinderen denken ook meer in beelden dan volwassenen. Ze hebben niet zo’n nood om erover “te praten”. De verwerking van moeilijke gebeurtenissen of intense emoties gebeurt dan niet via de klassieke taal, maar eerder via spel en een soort beeldentaal. Deze beelden kunnen we gaan tekenen, uitbeelden, naspelen met poppen, … . Emoties, belevingen en ervaringen kunnen in spel naar boven komen en een inkijk geven in hoe je kind zich voelt of waar het juist mee bezig is, waar het tegenaan loopt. Ook het manipuleren van sensorisch materiaal (bv. klei, zand) en lichamelijke technieken zoals meditatie kunnen aan bod komen.

Maak een website of blog op WordPress.com